4 annosta

2 liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl valmista ruusunmarjakeittoa
2 rkl sitruunamehua

Lisäksi
kauden marjoja, hedelmiä ja syötäviä kukkia maun mukaan

---


1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.

2. Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri liukenee.

3. Puristele liivatelehdet kuivaksi ja sulata kuumaan kerma-sokeriliemeen sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi. Lisää ruusunmarjakeittoon sitruunamehu.

4. Sekoita tasaiseksi. Jaa annoslasien pohjalle ensin ruusunmarjakeittoa ja sitten varovasti kermahyytelöä. Nosta peitettynä viileään 2–3 tunniksi. Lisää laseihin marjat, paloitellut hedelmät ja syötävät kukat juuri ennen tarjoilua.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.