4 annosta

2 liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl valmista ruusunmarjakeittoa
2 rkl sitruunamehua

Lisäksi
kauden marjoja, hedelmiä ja syötäviä kukkia maun mukaan

---


1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.

2. Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Kuumenna sekoittaen, kunnes sokeri liukenee.

3. Puristele liivatelehdet kuivaksi ja sulata kuumaan kerma-sokeriliemeen sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi. Lisää ruusunmarjakeittoon sitruunamehu.

4. Sekoita tasaiseksi. Jaa annoslasien pohjalle ensin ruusunmarjakeittoa ja sitten varovasti kermahyytelöä. Nosta peitettynä viileään 2–3 tunniksi. Lisää laseihin marjat, paloitellut hedelmät ja syötävät kukat juuri ennen tarjoilua.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.