6-8 annosta

Mehukiisseli
½ l makeutettua, vahvaa mehua
2½ rkl perunajauhoja

Maitokiisseli

½ l maitoa
2½ rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi
pakastemarjoja

---


1. Mittaa kattilaan kylmä, laimennettu mehu ja perunajauhot. Sekoita hyvin ja kuumenna sekoitellen, kunnes ensimmäiset kiehumakuplat nousevat kiisselin pintaan ja kiisseli on sakeutunut. Jäähdytä.

2. Sekoita toisessa kattilassa maito ja perunajauhot. Valmista kuten mehukiisseli ja mausta sokereilla. Varo polttamasta pohjaan, eli pidä lieden lämpö pienellä ja sekoita koko ajan.

3. Kaada annosmaljoihin vuorotellen maito- ja mehukiisseliä. Jos haluat, voit laittaa maitokerrosten päälle pakastemarjoja ja kaataa mehukiisselin niiden päälle.

Vinkki! Kiehauta pieni tilkka vettä kattilan pohjalla ja lisää maito sen jälkeen. Se ehkäisee maidon pohjaan palamista. Maitokiisseli on helppo valmistaa pinnoitetussa kattilassa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.