1 kesäkurpitsa
100 g vihreitä papuja
pinjansiemeniä
1 nippu rucolaa

Kastike
1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Päälle
tuoretta minttua
oliiveja
sinihomejuustomuruja
(rucolaa)

---


1. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Paista nopeasti öljyssä kuumalla pannulla kauniin vaalean ruskeiksi. Mausta suolalla ja jäähdytä. Varo, ettei viipaleista tule liian pehmeitä, jos paistolämpötila on liian matala ja -aika pitkä.

2. Kiehauta vettä ja mausta suolalla. Keitä papuja muutama minuutti. Jäähdytä siivilässä juoksevan, kylmän veden alla.

3. Paahda pinjansiemenet kuumalla, kuivalla pannulla.

4. Sekoita kastikeaineet.

5. Laita kesäkurpitsaviipaleet, rucola ja pinjansiemenet laakeaan salaattivatiin. Kaada päälle kastiketta ja anna maustua puolisen tuntia.

6. Ripottele päälle tuoretta, silputtua minttua ja sinihomejuustomuruja.

Vinkki! Voit vaihtaa sinihomejuuston esimerkiksi vuohenjuustoon tai fetaan. Juuston voi myös jättää pois. Keitetyt kananmunanpuolikkaat sopivat hyvin lisäkkeeseen.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.