1 patonki
200 g fetaa
4 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
muutama oksa lehtipersiljaa

Tahna

3 valkosipulinkynttä
4 dl liotettuja, keitettyjä kikherneitä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl cayennenpippuria
1 tl juoksevaa hunajaa

---


1. Valmista tahna. Kuori ja hienonna valkosipulit.

2. Laita ne kikherneiden, sitruunamehun ja öljyn kanssa kulhoon. Ripottele joukkoon mausteet. Soseuta seos sauvasekoittimella.

3. Leikkaa patonki viipaleiksi. Voit halutessasi paahtaa palat rapeiksi uunissa tai pannulla. Levitä tahna leiville ja ripottele pinnalle fetaa ja pinjansiemeniä. Koristele leivät lehtipersiljalla. Voit myös murustella fetan suoraan tahnan joukkoon.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.