noin 15 palaa

Pohja
250 g voita
2 ½ dl sokeria
2 munaa
4 valkuaista
5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai
maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 ½ dl maitoa

Suklaatäyte
1 dl sokeria
1 ½ rkl maissitärkkelystä
3 dl kermaa
1 dl maitoa
50 g tummaa suklaata
(kaakaopitoisuus 70 %)
4 keltuaista
1 tl vaniljasokeria

Kostutus
1 dl appelsiinimehua tai maitoa
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle
3 dl kermaa
3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1 pötkö (250 g) marsipaania

Koristeluun
kaakaojauhoa, tomusokeria

---


1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Vatkaa taikinaan myös neljä valkuaista, mutta säästä keltuaiset täytteeseen.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita.

3. Paista taikinaa uunin alatasolla noin 1 tunti, kunnes kakun keskelle työntämääsi tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä pohja.

4. Tee suklaatäyte. Sekoita vesihaudekattilan yläosassa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää kerma ja maito, paloiteltu suklaa sekä keltuaiset. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, kunnes suklaa liukenee ja seos sakenee, noin 10 minuuttia. Heti kun seos on tukevoitunut, nosta se vesihauteesta viileään, jotta se ei juoksetu.

5. Halkaise kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Kostuta alin levy vaniljasokerilla maustetulla appelsiinimehulla tai maidolla. Levitä päälle puolet tai kolmasosa suklaatäytteestä. Kokoa loput kakusta samaan tapaan. Peitä ja nosta jääkaappiin vetäytymään seuraavaan päivään.

6. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomu- ja vaniljasokereilla. Ripottele keittiöpyyhkeelle runsaasti tomusokeria ja kauli marsipaanilevy pyyhkeen päällä ohueksi levyksi. Kumoa runsas puolet kermavaahdosta kakun päälle keoksi. Levitä hieman vaahtoa myös kakun reunoille. Nosta marsipaanilevy kakun päälle ja tasoita reunat. Koristele kakun reunat kermavaahdolla ja siivilöi kakun pintaan kaakaojauhoa ja tomusokeria.

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.