4 annosta

1 dl vettä
1 dl (ruoko)sokeria
3 rkl limetin mehua
1 limetin raastettu kuori
2 ½ dl kookoskermaa

Lisäksi
6 limettiä

---


1. Mittaa kattilaan vesi, limetin mehu ja -kuoriraaste sekä sokeri. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes sokeri on sulanut.

2. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kookoskerma.

3. Kaada sorbettiseos pakastuksen kestävään muovi- tai teräskulhoon. Pakasta noin 4 tuntia muutaman kerran välillä sekoittaen.

4. Pese limetit, halkaise pituussuunnassa navasta napaan puoliksi. Purista limetit sitruspusertimella, jotta saat mehun talteen ja puolikkaista koverretun kupin. Poista sitruksista kalvot tarvittaessa.

5. Lusikoi limettikuppeihin jäätynyttä kookossorbettia. Tasoita pinta. Peitä limetit muovikelmulla. Pakasta vielä vähintään 3-4 tuntia. Tarjoile mansikoiden kanssa.

Vinkki! Ohutkuoriset limetit ovat mehukkaimpia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.