8-10 hengelle

½ l maitoa
50 g hiivaa
2 rkl vaahterasiirappia
1–2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
2 dl ruishiutaleita
2 dl ruiskokojyväjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 dl pähkinärouhetta
½ dl rypsiöljyä

Täyte
voita
½ dl mantelijauhetta

Voiteluun
munan keltuainen

---


1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää vaahterasiirappi ja suola.

2. Lisää puolet jauhoista ja rouhitut pähkinät ja vatkaa seosta voimakkaasti. Lisää loput jauhot vähitellen ja viimeisenä öljy. Alusta pehmeä taikina. Peitä ja kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.

3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Kaaviloi taikina levyksi ja levitä sille huoneenlämpöistä voita ja manteli-jauhetta. Kääri taikina rullalle, kuten korvapuusteja leipoessasi.

4. Anna käärön nousta ja voitele pinta sen jälkeen. Leikkele taikinan pintaan saksilla kielekkeitä juuri ennen paistamista.

5. Paista leipää 210-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuutin ajan tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Teksti: Tuula Salakari

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.