noin 16 kpl

1 kg pakastepullataikinaa (Myllyn Paras) tai itse valmistettu 3 dl:n pullataikinaa

Täyte
1 ps vaniljakastikejauhetta (Ekströms)
1 ½ dl (täys)maitoa
50 g raastettua valkosuklaata limetillä maustettuna (Fazer)

Marjakiille
marjoja, esim. herukoita, vadelmia ja mustikoita
1 dl hyytelösokeria

---


1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

2. Sulata pullataikina ja kohota se pakkauksen ohjeen mukaan. Leivo taikina 16 pikkupullaksi. Paina pulliin juomalasilla kolo juuri ennen paistamista. Painele syvennystä vielä sormin. Voitele pullat munalla ja paista noin 10 minuuttia uunissa. Kun otat pullat uunista, paina juomalasilla syvennystä hieman lisää, niin täytteelle jää hyvin tilaa. Jäähdytä.

3. Tee täyte. Vatkaa vaniljakastikejauhe ja maito sekaisin. Lisää joukkoon raastettu valkosuklaa. Anna vetäytyä noin 5 minuuttia.  Lusikoi seos pullille. Nosta päälle marjoja.

4. Tee kiille. Kiehauta 2 dl vettä ja sekoita joukkoon hyytelösokeri koko ajan vatkaten. Kun liemi kiehahtaa uudelleen, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä 2-4 minuuttia. Levitä liemi lusikalla marjojen päälle, ensin ohuelti ja sitten runsaammin.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.