4 annosta

300 g pala kurpitsaa kuorineen tai kuorittuna
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl mustia torvisieniä
2 dl suppilovahveroita
suolaa ja mustapippuria
3 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
2½ dl risottoriisiä
½ dl kuivaa valkoviiniä
6 dl kana- tai kasvislientä
1 dl raastettua parmesaania

---

1. Paloittele kurpitsa noin 2 sentin kokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja siivuta valkosipulinkynsi. Käytä pienet sienet kokonaisina ja halkaise suuremmat. Kuumenna 1 rkl voita ja 1 rkl oliiviöljyä korkealaitaisessa paksupohjaisessa kasarissa. Kuullota sipulia ja valkosipuli pari minuuttia alhaisella lämmöllä.

2. Nosta lämpöä ja lisää sienet. Kypsennä miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää kurpitsalohkot ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kaada joukkoon riisit. Kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisit ovat läpikuultavia.

3. Nosta lieden lämpöä ja lorauta joukkoon valkoviini. Anna viinin kiehahtaa kuiviin. Lisää kiehuvaa kanalientä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Sekoita aika-ajoin. Lisää lientä 3–4 kertaa kypsennyksen (noin 15 minuuttia.) aikana.

4. Kun riisit ovat kypsiä, al dente, ja nestettä on jäljellä enää vähän kasarissa, sekoita risottoon 2 rkl voita ja parmesaanijuusto. Tarjoile höyryävän kuumana.

Teksti Minna Siltala, kuva Ullamaija Hänninen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.