8 annosta

2 kg kurpitsaa (mielellään butternut-lajike)
oliiviöljyä
2 keltasipulia
1 pieni punainen chili
3 cm:n pala tuoretta, raastettua inkivääriä
600 g jauhoista perunaa
50 g voita
1 l vettä
2 tl suolaa
1 tl sokeria
maun mukaan valkopippuria
2 dl kermaa

Päälle
500 g kuorittuja katkarapuja
silputtua chiliä maun mukaa
1 limetin mehu

---

1. Kuori kurpitsa ja halkaise se neljään osaan. Poista siemenet ja kuutioi kurpitsan malto keskikokoisiksi paloiksi.

2. Pane kuutiot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskota päälle hieman öljyä. Pane uuniin ja paahda 200 asteessa pehmeäksi eli palojen koosta riippuen noin ½ tuntia. Lisää paahtamisen puolessa välissä palojen sekaan silputtu chili ja raastettu inkivääri. Kuori ja kuutio perunat. Kuullota ne voissa kattilan pohjalla. Lisää vesi ja keitä perunakuutiot pehmeiksi.

3. Lisää sekaan pehmeäksi paahdetut kurpitsakuutiot ja soseuta keitto tasaiseksi tehosekoittimen kulhossa tai sauvasekoittimella. Mausta suolalla, sokerilla ja maun mukaan pippurilla. Ohenna keittoa tarvittaessa vedellä. Kiehauta, lisää halutessasi kerma. 

4. Mausta sulatetut ja valutetut katkaravut silputulla chilillä ja nosta peitettynä viileään noin ½ tunniksi. Lisää limetin mehu vasta juuri ennen tarjoilua.

Teksti Marja Samuli, kuva Sami Repo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.