6 hengelle

4 luumua
3 munaa
1 keltuainen
1 dl vehnäjauhoja
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 dl maitoa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
½ tl suolaa

Vuokaan
2 rkl voita
1-2 rkl sokeria
koristeluun
juoksevaa hunajaa

---


1. Halkaise luumut ja poista kivet. Leikkaa luumut paksuiksi viipaleiksi.

2. Voitele pienet uunivuoat voilla. Voit vaihtoehtoisesti käyttää isoa uunivuokaa (28 cm). Pyöritä vuoissa sokeria, jotta se tarttuu koko pohjaan. Taputtele ylimääräinen sokeri pois.

3. Vatkaa munat, keltuainen ja jauhot. Lisää ranskankerma, maito, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa tasaiseksi seokseksi.

4. Asettele luumuviipaleet vuokaan. Kaada taikinaseos siivilän läpi luumujen päälle.

5. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen reunat ovat ruskettuneet ja keskiosa hyytynyt. Kaada muutama viiva juoksevaa hunajaa jälkiruuan päälle. Tarjoile lämpimänä.

Teksti Tiina Rinkinen, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.