4-6 hengelle

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
½–1 tl chiliä
300 g pakastemaissia
3 isoa, kiinteää perunaa
6 dl maitoa
4 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1 rkl makeaa chilikastiketta
maun mukaan rouhittua mustapippuria ja suolaa
(lehtipersiljaa koristeluun)

Lisäksi
1 pkt (140 g) pekonia

---


1. Kuori sipuli ja valkosipulit. Silppua ne hienoksi ja kuullota öljyssä kattilassa. Lisää kattilaan jeera, korianteri ja chilijauhe. Kuullota edelleen pari minuuttia.

2. Soseuta 200 g sulatettua maissia monitoimikoneen kulhossa ja lisää sose kattilaan. Alenna lämpöä ja anna hautua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

3. Kuori perunat ja suikaloi ne pieniksi. Lisää perunat, maito, vesi, liemikuutiot sekä loput maissista. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes perunat ja maissi ovat kypsiä. Mausta makealla chilikastikkeella ja rouhitulla mustapippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.

4. Paista pekonisiivut rapeiksi pannulla ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Pilko pieniksi paloiksi. Silppua keiton pinnalle halutessasi lehtipersiljaa. Nosta tarjolle pilkotun pekonin ja tuoreen leivän kera.

Teksti Marja Samuli, kuva Reetta Pasanen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.