5 filotaikina-arkkia
voisulaa voiteluun

Täyte
200 g kesäkaalia silputtuna
200 g savupekonilla maustettua makkaraa
1 prk (2½ dl) sipulilla maustettua ruuanlaitto fraichea
1 rkl sinappia
2 munaa
ruohosipulia silputtuna

Kuullota kaalisilppu pannulla pehmeäksi.

Voitele filotaikina-arkit voisulalla. Taita kaksinkerroin ja nosta piirakkavuokaan kerroksittain ristikkäin, niin että mahdollisimman vähän taikinaa tulee ulos vuoasta. Leikkaa ylimääräinen taikina pois saksilla.

Levitä taikina-arkkien pintaan kuullotettu kaalisilppu ja mausta se suolalla. Viipaloi makkarat ohuiksi siivuiksi.

Sekoita kulhossa ruokafraiche, sinappi, munat ja ruohosipulisilppu. Levitä seos kaalikerroksen pinnalle, viimeistele paistos makkarasiivuilla ja ruohosipulisilpulla.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja on kauniin värinen. Anna piirakan jäähtyä ennen kuin leikkaat sitä. Tarjoa esimerkiksi iltapalana raikkaan salaatin kanssa.

 

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.