6-8 annosta

1½ dl mannaryynejä
7 dl täysmaitoa (voit halutessasi korvata osan maidosta kermalla)
 ½–¾ dl sokeria
1 kl maissitärkkelystä
2 rkl ruusuvettä
1 vaniljatanko
½ tl kardemummaa
2 rkl sitruunamehua

Mehukiisseli
4 dl vahvaa sokeroitua punaista mehua
(1–2 rkl sokeria)
1½ rkl perunajauhoja

Tarjoiluun

sokeroitua pistaasipähkinää rouheena
hedelmiä paloina, kuten kirsikoita, ananasta ja persikoita

---


1. Sekoita sokeri, maissitärkkelys, ruusuvesi, halkaistu vaniljatanko sekä kardemumma kylmään maitoon tai maito-kermaseokseen kattilaan.

2. Kaada seos kattilaan mannaryynien päälle. Hauduta matalalla lämmöllä koko ajan ahkerasti sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes mannaryynit ovat kypsiä ja seos on tanakkaa. Lisää sitruunamehu.

3. Poista vaniljatanko. Tasoita vanukas laidalliseen vuokaan, peitä ja laita jäähtymään, kunnes seos on viileää ja kiinteää.

4. Valmista sillä välin mehukiisseli. Mittaa kattilaan kiisseliainekset ja sekoita, kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Nosta sivuun ja jäähdytä.

5. Valuta annoskulhojen pohjalle kiisseliä ja ota vanukasta lusikalla annosmaljoihin. Koristele pinta rouhituilla pistaasipähkinöillä ja koristele tuoreilla hedelmäpaloilla.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.