6-8 annosta

1½ dl mannaryynejä
7 dl täysmaitoa (voit halutessasi korvata osan maidosta kermalla)
 ½–¾ dl sokeria
1 kl maissitärkkelystä
2 rkl ruusuvettä
1 vaniljatanko
½ tl kardemummaa
2 rkl sitruunamehua

Mehukiisseli
4 dl vahvaa sokeroitua punaista mehua
(1–2 rkl sokeria)
1½ rkl perunajauhoja

Tarjoiluun

sokeroitua pistaasipähkinää rouheena
hedelmiä paloina, kuten kirsikoita, ananasta ja persikoita

---


1. Sekoita sokeri, maissitärkkelys, ruusuvesi, halkaistu vaniljatanko sekä kardemumma kylmään maitoon tai maito-kermaseokseen kattilaan.

2. Kaada seos kattilaan mannaryynien päälle. Hauduta matalalla lämmöllä koko ajan ahkerasti sekoitellen noin 10 minuuttia, kunnes mannaryynit ovat kypsiä ja seos on tanakkaa. Lisää sitruunamehu.

3. Poista vaniljatanko. Tasoita vanukas laidalliseen vuokaan, peitä ja laita jäähtymään, kunnes seos on viileää ja kiinteää.

4. Valmista sillä välin mehukiisseli. Mittaa kattilaan kiisseliainekset ja sekoita, kunnes seos pulpahtaa pari kertaa. Nosta sivuun ja jäähdytä.

5. Valuta annoskulhojen pohjalle kiisseliä ja ota vanukasta lusikalla annosmaljoihin. Koristele pinta rouhituilla pistaasipähkinöillä ja koristele tuoreilla hedelmäpaloilla.

Teksti Marja Samuli, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.