noin 12 kpl

1 pkt pakastemurotaikinaa (esim. Sunnuntai)

Täyte
4 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia (rasvaa noin 10%)
2 rkl vaniljasokeria
150 g halvaa
1 rkl sitruunamehua

Koristeeksi
noin 1 l mansikoita

---


1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Kauli sulanut murotaikina hieman ohuemmaksi levyksi. Ota taikinasta muotilla (esim. kahvikuppi) pyörylöitä ja nosta ne voideltuihin leivosvuokiin tai muffinipellin koloihin.

3. Taittele foliopalat taikinan päälle ja ripottele päälle kuivattuja herneitä painoksi (ne estävät taikinan reunoja valahtamasta paistamisen aikana).

4. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä muutama minuutti. Poista foliot ja herneet. Jatka paistamista vielä muutama minuutti, kunnes pohjat saavat kauniin värin. Anna pohjien jäähtyä.

5. Tee täyte. Mausta jogurtti vaniljasokerilla, murustellulla halvalla ja sitruunamehulla. Lusikoi seos paistettujen pohjien päälle. Koristele viipaloiduilla mansikoilla. Tarjoile heti.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.