Mansikka-valkosuklaakakku kruunaa kesän isot ja pienet juhlat.

Pohja
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
¾ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus
1 dl sitruunamehua
1 dl vettä
1 rkl sokeria

Valkosuklaamousse
200 g valkosuklaata
2 munaa
2 liivatelehteä
3 dl kermaa

Väliin
3–4 dl tuoreita kokonaisia mansikoita

Päälle
2 dl kermaa
tuoreita mansikoita
tuoreita vadelmia
marenkeja
syötäviä kukkia

Vuokaan
1 rkl voita voiteluun
korppujauhoja jauhottamiseen

---

 

Voitele läpimitaltaan noin 24 cm:n kakkuvuoka ja jauhota se kauttaaltaan korppujauhoilla. Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon ja sekoita taikinaa varovasti nostellen.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 35–40 minuuttia. Varmista kakun kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan 10 minuuttia. Kumoa kakku leivinpaperille ja laita vuoka taikaisin kakun päälle. Anna kakun jäähtyä kokonaan.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan.
Tee valkosuklaamousse. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa munat yksitellen valkosuklaan joukkoon.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet mikrossa tai kattilassa. Kaada ohuena nauhana valkosuklaa-munaseokseen koko ajan sekoittaen.
Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahto varovasti nostellen valkosuklaan joukkoon. Laita hetkeksi kylmään hyytymään.

Kokoa kakku. Kostuta kakkupohjasta leikatut levyt sitruunaliemellä.
Laita kakkulevy taikaisin kakkuvuokaan pohjalle ja kaada hiukan hyytynyt valkosuklaamousse päälle. Poista mansikoiden kannat. Painele mansikat yksitellen valkosuklaavaahtoon. Laita kansi päälle.
Peitä kakku kelmulla ja laita kylmään hyytymään noin 5 tunniksi tai seuraavaan päivään.
Koristele kakku. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä kermavaahto kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku tuoreilla mansikoilla, vadelmilla ja syötävillä kukilla. Murenna marenkeja lopuksi kakun päälle.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.