noin 24 kpl

Leivospohjat
200 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
1 muna
3 ¾ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi
foliota
kuivia herneitä

Täyte
3 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
2 keltuaista
¾ dl sokeria
1 rkl maizenaa
1 prk (200 g) maustettua vaniljarahkaa
½ kg mansikoita

...


1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna samalla sekoittaen. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaa.

2. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Tee sillä välin täytekiisseli. Mittaa maito, kerma, keltuaiset, sokeri ja maizena kattilaan. Sekoita huolellisesti noin 3 minuutin ajan, samalla kun kiisseli hautuu.

3. Lisää jäähtyneeseen kiisseliin rahka. Valmista taikinasta leivospohjat. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

4. Pyörittele pieniä taikinapalloja voideltuihin muffinivuokiin tai muffinipellin muotteihin. Painele jauhotetuin sormin taikinaa vuokien pohjalle ja reunoille.  Nosta pieni foliopala ja esim. lusikallinen kuivia herneitä tai riisiä painoksi, jotta pohja ei nousisi liikaa. Paista noin 10-15 minuuttia uunin keskitasolla. Poista folio ja paino.

4. Jäähdytä ja irrotta leivospohjat varovaisesti pellistä. Kokoa leivokset. Lisää pohjiin muutama viipaloitu mansikkapala ja vaniljarahkaa. Anna leivosten tekeytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. Koristele mansikoilla.   

Vinkki! Vaniljatäytteen voi korvata valmiilla vaniljakastikkeella.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.