10 leivosta

Marenkipohjat

4 valkuaista
2 ½ dl siro-erikoishienoa sokeria tai hedelmäsokeria
1 ½ tl omenaviinietikkaa

Täyte
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl maitorahkaa
3 rkl sokeria
100 g pistaasihalvaa tai vaniljahalvaa
½ litraa mansikoita

---


1. Mittaa valkuaiset ja puolet sokerista teräskulhoon. Vatkaa seosta aluksi pari minuuttia sähkövatkaimen pienellä teholla.

2. Kaada joukkoon loput sokerista muutamassa erässä. Vatkaa vaahdoksi nyt kovalla teholla. Vaahto on valmista, kun se on valkoista, kiiltävää ja pysyy kulhoa kallistettaessa paikallaan. Sekoita joukkoon omenaviinietikka.

3. Nostele marenkivaahdosta kymmenen kekoa leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä keot pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 8 sentin kokoisiksi kiekoiksi. Tee kiekon keskelle reilu syvennys ja reunat, jotta marenki paistuu täytettäväksi kupiksi.

4. Paista 120-asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 20 minuuttia. Nosta marengit uunista, ja anna jäähtyä rauhassa pellillä.

5. Valmista täyte vaahdottamalla vaniljakastike. Sekoita joukkoon maitorahka ja sokeri. Murustele joukkoon halva. Jätä halvaa hieman myös koristeeksi.

6. Leikkaa mansikat lohkoiksi. Aseta puolet mansikoista marenkipohjille. Lusikoi päälle täytettä. Koristele leivokset lopuilla mansikoilla ja halvalla. Tarjoile heti, ettei marenkipohja kostuessaan sitkisty.

Vinkki!
Helpota, ja leivo torttu kaupan valmiista marenkipohjasta. Jos et pidä halvasta jätä se pois.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.