3 appelsiinia
1 verigreippi
1/2 dl tummaa rommia
2 rkl Cointreau-likööriä tai muuta sitruslikööriä
(appelsiinin raastettua kuorta)
1/2 dl vaahterasiirappia tai fariinisokeria

Lisäksi
1 dl kuohukermaa
1/3 dl maustamatonta luomujogurttia
hunajaa maun mukaan

Koristeeksi
tuoretta sitruunamelissaa

---


1. Pese yksi appelsiineista ja raasta siitä noin teelusikallinen kuorta. Kuori verigreippi ja appelsiinit. Leikkaa hedelmälihat irti siten, että yhtään valkoista ei ole näkyvissä.

2. Kiehauta tumma rommi ja likööri kasarissa. Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja appelsiinin kuori. Keitä seosta vielä hetki ja kaada se lopuksi hedelmälihojen päälle.

3. Jäähdytä hedelmät ja anna niiden marinoitua tiiviissä astiassa jääkaapissa mielellään
yön yli.

4. Vaahdota kerma vähän ennen tarjoilua. Sekoita jogurtti kermavaahtoon ja mausta seos hunajalla.

5. Levitä hedelmälihat matalalle lautaselle tai lasimaljaan ja laita kermajogurttia päälle. Koristele esimerkiksi sitruunamelissalla.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, ohje Henrik Lönnberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.