4?6 hengelle
2 ½ dl vahvaa lihalientä
½ dl portviiniä
4 rkl ruskeaa suurustetta (esim. Maizena)
2 dl kermaa
2 rkl vadelma-, puolukka- tai mustaviinimarjahilloa
1 tl mustapippuria myllystä
¼ tl jauhettua chiliä
.


Kiehauta lihaliemi kattilassa. Sekoita ruskea suuruste portviinin joukkoon ja lisää seos lihaliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen porista muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää kerma ja hillo. Kiehauta. Mausta seos pippurilla ja chilillä. Vinkki! Tarkista aina suurustepaketista annosteluohjeet. Ne vaihtelevat tuotemerkeittäin

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.