6–8 palaa

2 dl vehnäjauhoja
2½ rkl perunasosehiutaleita
½ tl leivinjauhetta
½ dl juoksevaa margariinia
¾ dl kylmää vettä

Täyte
noin 200 g selleriä
noin 200 g palsternakkaa
2 rkl rypsiöljyä
runsaasti purjoa tai ruohosipulia
1 muna
2 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
1 dl aurajuustomuruja
maun mukaan rouhittua pippuria

---


1 Voitele 24–26 -senttinen piirasvuoka. Jauhota ruisleseillä.

2. Sekoita ensin kuoritaikinan kuivat aineet keskenään. Lisää sitten rasva ja vesi. Sekoita taikina notkeaksi ja nosta jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

3. Kuori selleri ja palsternakka, leikkaa pieniksi paloiksi ja silppua sauvasekoittimen silppurilla tai raasta hienolla terällä. Kaada silppu mikronkestävään astiaan. Lisää öljy ja pehmitä juureksia pari minuuttia mikrossa tai paistinpannulla viitisen minuuttia.

4. Kaaviloi taikina levyksi ja nosta vuokaan. Levitä juuresseos päälle. Silppua pinnalle runsaasti purjoa tai ruohosipulia. Sekoita keskenään muna, kermaviili, juustomurut sekä halutessasi mausteita. Kaada seos vuokaan.

5. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes piiraan pinta on saanut kauniin värin. Tarjoa lämpimänä tai haaleana.

Teksti Marja Samuli, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.