Helteen herkku syntyy mansikoista ja mascarponesta.

6-8 annosta

Mascarponejäädyke
4 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
1 vaniljatanko
2 dl maitoa

Balsamicosiirappi
2 dl valkoista balsamicoa
4 dl omenamehua
2 ½ -3 dl sokeria

Lisäksi

1-1 ½ l mansikoita
sitruunamelissaa tai minttua
Vaahdota kerma ja sokeri. Pehmennä mascarpone lusikalla purkissaan.

---

1. Halkaise vaniljatanko ja kaiverra sisus teelusikalla. Sekoita kaikki aineet yhteen tasaiseksi seokseksi. Kaada isoon jäädykevuokaan tai 6-8 pienempään annosvuokaan. Jäädytä pakastimessa vähintään yön yli.

2. Mittaa balsamicosiirappiaineet kattilaan. Keitä hiljalleen 10-15 minuuttia. Jäähdytä. Seos muuttuu siirappimaiseksi jäähtyessään. Jos keität sitä liikaa ja siirappi on liian paksua, lisää omenamehua ja kiehauta siirappi nopeasti uudelleen.

3. Ota jäädykkeet sulamaan 20 minuuttia ennen tarjoilua. Kasta vuoat nopeasti kuumassa vedessä ja kumoa tarjoilulautasille.

4. Pilko reilusti mansikoita päälle ja kaada balsamicosiirappia kastikkeeksi. Koristele yrteillä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.