Mätikuulat
200 g  ruohosipulituorejuustoa
100 g kirjolohenmätiä
1 punasipuli
mustapippuria

Hapankorppukruunut
16 hapankorppua
2 dl kasvislientä

---


1. Valmista hapankorppukruunut jo edellisenä päivänä. Levitä neliön muotoiset hapankorput leivinpaperin päälle. Sivele kuumaa kasvislientä leivinsiveltimellä korppujen kummallekin puolelle. Anna vetäytyä hetken. Korpuista on tarkoitus saada sopivan pehmeitä, jotta ne taipuvat, mutta pysyvät kuitenkin kasassa. Nosta kostutetut korput esim. muffinipellin koloihin kovettumaan kupin muotoisiksi. Anna kuivua seuraavaan päivään.

2. Tee täyte. Laita tuorejuusto hetkeksi pakastimeen kovettumaan.

3. Kumoa mäti tiheäverkkoiseen siivilään. Valuta neste pois.

4. Hienonna punasipuli.

5. Tee jähmettyneestä juustosta pariisinperunaraudalla pieniä palloja. Laita pallot hapankorppukruunuihin. Koristele pinta mädillä ja punasipulihakkeella. Rouhi pinnalle mustapippuria.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.