2½ dl juoksevaa margariinia
200 g minttukrokanttisuklaata (esim. Marabou)
4 munaa
2-2½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi

pehmeää vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa

---


1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele se kevyesti, samoin vuoan reunat.

2. Sulata rasva ja suklaa kattilassa. Jäähdytä haaleaksi ja sekoita uudelleen.

3. Vaahdota munat ja sokerit. Lisää jauhot ja leivinjauhe vaahtoon. Sekoita vaahto varovasti yhteen suklaan kanssa.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

5. Jäähdytä. Kostuta kakun pinta reilusti maidolla tai laimennetulla sitruunamehulla. Anna vetäytyä muovilla peitettynä jääkaapissa seuraavaan päivään. Tarjoa esimerkiksi pehmeän vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Kakun voi leipoa jo kaksi päivää ennen tarjoilua. Säilytä se vuoassaan muoviin käärittynä jääkaapissa. Jos koristelet kakun kukilla, kietaise lyhyen varren ympärille foliota ja työnnä kukka vasta sen jälkeen koristeeksi.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.