noin 6 annosta

1/3 kakkupohjaa (ohje)
1/3 pkt mansikkajäätelöä
1/3 pkt suklaajäätelöä
1/3 pkt vaniljajäätelöä

Koristeluun
suklaakastiketta, kermavaahtoa, marjoja ja karkkeja

---

Leikkaa jäätelöt litran paketeista pitkittäin. Laita mansikkajäätelö isolle foliopaperille. Nosta jäätelön päälle suorakaiteenmuotoiseksi leikattu kakkupala (siisti pala yhtä isoksi jäätelön kanssa). Nosta päälle suklaajäätelö ja toinen kakkupala. Viimeistele vaniljajäätelöllä. Kääri napakaksi paketiksi. Nosta pakastimeen ja anna jäätyä noin tunti.

Nosta jäätelö tarjoiluvadille. Lusikoi päälle halutessasi kermavaahtoa. Valuta päälle suklaakastiketta ja koristele marjoin tai karamellein.

Vinkki! Kokonaisesta kakusta voi olla vaikeaa leikata paloja. Voit antaa kakun jäätyä, leikata sen annospaloiksi ja nostaa palat tarjoilulautaselle. Anna kakun viilentyä uudelleen noin puoli tuntia. Voit käyttää herkkuun myös valmista trio-jäätelöä.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.