noin 15 kpl

5 dl vettä
35 g hiivaa
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
11 dl vehnäjauhoja
2 ½ -3 dl ruisjauhoja

Lisäksi
noin ½ dl esim. auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä koristeluun

---


1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, siirappi ja suola.

2. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa huolella noin 10 minuuttia.

3. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 1 ½ tuntia, että taikina on noussut kaksinkertaiseksi.

4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa vielä hetki.

5. Leivo taikinasta kaksi pötköä, kauli pinnat tasaisiksi ja leikkaa ne 10-?12 isoksi neliöpalaksi. Paina palojen pintaan ruokaveitsellä pari viistokuviota.

6. Nosta sämpylät uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja kohota vielä noin 20 minuuttia.

7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kauniin kullankeltaisiksi, 12-15 minuuttia.

8. Tarjoa tuoreina voin tai margariinin kanssa tai sujauta jäähtyneinä muovipusseihin. Pakasta myöhempää käyttöä varten.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.