2-3 annosta

250 g spagettia
1-2 tl suolaa
200 g tuoretta pinaattia
2 munaa
2 rkl rypsiöljyä
rouhittua mustapippuria
suolaa

Lisäksi
parmesaanijuustoa
yrttejä koristeeksi

---


1. Kiehauta vettä kattilassa ja mausta suolalla. Keitä spagettia pakkauksen ohjeen mukaan. Jos keität spagetin korkeassa kattilassa, voit höyryttää silputut pinaatinlehdet siivilässä kattilan päällä samalla, kun spagetti kypsyy. Muutoin keitä erillisessä kattilassa vettä ja höyrytä pinaatit siivilässä sen päällä. Lehdet käpristyvät pieniksi.

2. Spagetin kiehuessa riko kuppiin 2 munaa ja sekoita haarukalla.

3. Kun spagetti on valmis, valuta lävikössä. Kaada heti hiukan märkänä kattilaan (ei levyllä). Kaada rikotut munat päälle, sekoita pinaatti sekaan ja lorauta öljyä päälle. Sekoita, sillä kuuma spagetti hyydyttää munan.

4. Mausta mustapippurilla, lisää tarvittaessa suolaa. Raasta annokseen päälle parmesaania.

Vinkki! Tuoreen pinaatin voi korvata pakastepinaatilla, persiljalla tai muilla yrteillä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.