1 dl sokeria
4½-5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia tai voita
1 muna
(mausteita)

---


1. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon.

2. Lisää margariini tai voi. Rasva voi olla jääkaappikylmää, mutta pilko se pieniksi kuutioiksi. Nypi kuivat aineet ja rasva tasaiseksi seokseksi. Tämän vaiheen voi tehdä myös monitoimikoneen teholeikkurilla.

3. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Tee taikinasta pallo. Sujauta taikina pussiin tai kääräise kelmuun ja laita jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi.

4. Muotoile pötkö ja leikkaa tankoja tai pyöritä palat palloiksi. Voit myös kaulia taikinaa ja ottaa muotilla pikkuleipiä. Pikkuleivonnaisia eli tartaletteja varten painele taikinaa voideltuihin tartalettivuokiin. Paista 175-asteisessa uunissa (keskellä tai ylhäällä). Ohuet pikkuleivät kypsyvät nopeimmin, jopa 5-7 minuutissa. Paksummat tai vuoassa olevat voivat vaatia 15-20 minuutin kypsennysajan. 

5. Koristele pikkuleivät jäähtyneenä. Kasta sulaan suklaaseen ja nonparelleihin tai pursota suklaasulaa pikkuleipien päälle viivoiksi. Laita kahden ohuen pikkuleivän väliin marmeladia tai paksua hilloa. Voit viimeistellä pikkuleivät sirottelemalla päälle tomusokeria.

Kannattaa kokeilla
- Mausta taikinaa ja korvaa sokeri fariinisokerilla. Lisää taikinaan vielä 1 dl suklaarouhetta tai pähkinärouhetta, niin saat amerikkalaistyyppisiä keksejä.

- Tummia ja suklaisia pikkuleipiä saat, kun käyttää jauhoina 1 dl kaakaojauhetta ja 4 dl vehnäjauhoja.

- Taikinaa voi piristää myös sitruunan, limetin tai appelsiininkuoriraasteella. Pese hedelmä hyvin, raasta kuoren pintaa ja lisää sitä taikinaan 1-2 teelusikallista.

- Myös muut leivontamausteet sopivat pikkuleipien maustamiseen. Teelusikallinen tai pari kanelia, vaniljasokeria, kardemummaa tai pomeranssinkuorta tuo uuttaa ideaa pikkuleipiin.

- Ennen paistamista pikkuleivät voi koristella painamalla niihin kokonaisen pähkinän tai mantelin.

- Raesokeri ja/tai pähkinärouhe pysyy paistamisen aikana pikkuleipien päällä, jos pinnan voitelee ensin kananmunalla.

- Käytä koristelussa luovasti suklaasulaa, erilaisia kakunkoristeita, tomusokerikuorrutuksia, pähkinä- ja karkkirouheita.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.