6 hengelle

Pohja
2 munaa
¾ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
maitoa kostutukseen

Täyte
4½ liivatelehteä
200 g valkosuklaata
100 g mustaherukoita
1½ dl sokeria
4 dl kuohukermaa
2 dl maustamatonta jogurttia

Pinnalle
kaakaojauhetta

---


1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

2 .Leikkaa 20-22-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele paperi ja vuoan reunat kevyesti.

3. Valmista pohja. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi. Lisää kaikki jauhot siivilän läpi vaahtoon ja sekoita varovasti.

4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla viitisen minuuttia.

5. Jäähdytä hyvin. Kostuta kevyesti maidolla. Täytettä varten laita liivakot likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.

6. Sulata suklaa paloina vesihauteessa. Soseuta herukat sokerin kanssa. Vaahdota kerma hyvin löysäksi.

7. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, yhdistä muut täyteaineet paitsi liivate.

8. Kiehauta tilkka mehua ja sulata liivakot siihen. Jäähdytä 5 minuuttia. Kaada liivateseos kermaseokseen ja koko täyte vuokaan kakkupohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään tai vähintään 4 tuntia. Siivilöi kaakaojauhetta kakun päälle vähän ennen tarjoilua.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.