7-10 palaa

Pohja
150 g piparkakkuja
1 dl voisulaa

Täyte
200 g tummaa suklaata
200 g appelsiinituorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
(100 g pähkinärouhetta)
3 dl kuohukermaa

---


1. Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella muovipussissa.

2. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.

3. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sekoita keksimurut ja voisula. Painele kakkupohjaksi vuoan pohjalle.

4. Sulata suklaa vesihauteessa: kiehauta kattilassa tilkka vettä. Nosta kattilan päälle teräskulho tai syvä lautanen ja sulata suklaa kulhossa. Jäähdytä 10-15 minuuttia.

5. Pehmennä juusto ja ½ desiä sokeria erillisessä kulhossa. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja keltuaiset hyvin vatkaten. Lisää tässä vaiheessa myös pähkinät, jos haluat.

6. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi lopun sokerin kanssa. Vaahdota kerma pehmeäksi erillisessä kulhossa.

7. Lisää juustomassaan ensin sulanut suklaa, sitten valkuaisvaahto ja lopuksi varovaisesti käännellen kermavaahto. Kaada vuokaan keksipohjan päälle.

8. Peitä vuoka kelmulla tai foliolla. Pakasta kakku vähintään yöksi.

9. Nosta kakku huoneenlämpöön 20 minuuttia ennen tarjoilua. Irrota kakku vuoasta kuumaan veteen kastetulla veitsellä.

10. Koristele haluamallasi tavalla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.