Nokkonen maustaa rapean patongin.

1 l kädenlämpöistä vettä
¼ pakettia hiivaa
n. 2 litraa ja 4 desiä tummia hiivaleipäjauhoja
2-3 tl suolaa
yhteensä 2-3 dl nokkosjauhetta, soijarouhetta, jauhettua auringonkukan siementä
1 dl juoksevaa rasvaa tai öljyä

---

1. Sekoita vesi ja hiiva. Lisää nesteeseen hiivaleipäjauhoja, kunnes seoksesta tulee vellimäinen. Anna juuren käydä 20-30 minuuttia.

2.  Lisää kuplivaan juureen suola, rouheet ja hiivaleipäjauhoja. Vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee notkeaa ja se irtoaa käsistä. Lisää lopuksi rasva.

3. Kohota taikinaa leivinliinan alla 20-30 minuuttia. Leivo taikinasta pieniä patonkeja pellille leivinpaperin päälle. Kohota 15 minuuttia. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.


Vinkki!
 Voit korvata nokkosjauheen 2 dl:lla ryöpättyjä ja hienonnettuja nokkosia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.