Oliivitahna

½ l mustia oliiveja

4 valkosipulinkynttä

½ ruukkua tuoretta persiljaa

½ dl oliiviöljyä

1 tl sokeria

1 tl rouhittua mustapippuria

Lisää oliivit, kuoritut valkosipulinkynnet ja persiljanoksat monitoimikoneeseen. Soseuta tasaiseksi. Notkista oliiviöljyllä ja viimeistele maku sokerilla ja mustapippurilla.

Tillipesto

2 ruukkua tilliä

noin 1 ruukku minttua

4 dl pinjansiemeniä

1 dl rypsiöljyä

2 rkl limetin mehua

1 tl aniksen siemeniä

2 tl ruokosokeria

merisuolaa

Saksi tilli ja minttu monitoimikoneeseen. Käytä minttua haluamasi voimakkuuden mukaan. Lisää pinjansiemenet, öljy ja limetin mehu. Viimeistele aniksella, sokerilla ja suolalla. Soseuta tasaiseksi.

Chilivoi

125 g voita

1½ rkl makeaa chilikastiketta

1 tl paprikajauhetta

(tuoretta chiliä)

Sekoita notkean voin sekaan chilikastiketta ja paprikajauhetta. Vinkki! Saat levitteestä tulisemman hienontamalla pari teelusikallista tuoretta chiliä.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.