100 g voita tai leivontamargariinia
¾ dl ruokosokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl kuohukermaa

Täyte
3 hapanta omenaa, esim. Granny Smith
1 tl kanelia
1½ rkl ruokosokeria
75 g voita tai leivontamargariinia
¾ dl ruokosokeria
½ dl mantelirouhetta
2 dl pekaanipähkinöitä
1 rkl vehnäjauhoja


Vatkaa sokeri ja margariini pehmeäksi vaahdoksi.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Notkista taikina kermalla.
Painele taikina jauhotetuin käsin palloksi ja anna vetäytyä jääkaapissa 15 minuuttia.
Kuori ja viipaloi omenat. Ota taikina kylmästä ja kauli ohueksi levyksi. Painele 25 senttiä halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenaviipaleet ja kaneli ja sokeri. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20 minuuttia. Valmista toskatäyte. Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, mantelirouhe, pähkinät sekä vehnäjauho seokseen. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Hauduta viisi minuuttia. Levitä toskatäyte esipaistetun piirakan päälle. Paista piirakkaa 10-?15 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.

Tarjoa toscapiirakka jäätelön tai pehmeän kermavaahdon kanssa.

Ohje Christina Aaltio, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.