5 dl maitoa
2-3 munaa
1 dl ohrajauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1-2 omenaa

Paistamiseen
voita tai juoksevaa margariinia

---

 

1. Mittaa maito kulhoon ja riko munat. Lisää sekoittaen jauhot, sokeri, kardemumma ja suola. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

2. Poista omenoista kota ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sulata rasva pannulla. Lisää muutama omenaviipale kuullottumaan.

3. Kaada taikinaa pannulle ja käännä, kun paistopinta on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Paista letut normaaliin tapaan myös toiselta puolelta.

Vinkki! Tarjoa pehmeän kermavaahdon tai vatkatun vaniljakastikkeen kanssa. Lettutaikinan mausteeksi sopii myös vaniljasokeri.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.