8-10 annosta

Pohja
160 g pähkinärouhetta
45 g hasselpähkinöitä
50 g voita
1 tl kanelia

Täyte 1

2 dl kuohukermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl luumumarmeladia
1/2 dl sokeria
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Täyte 2
200 g karpaloita tai puolukoita
2 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä

Koristeeksi

jäisiä marjoja, tomusokeria, suklaakoristeita

---


1. Voitele 24-senttinen irtopohjavuoka. Ripottele reunoille lisäksi tomusokeria, jolloin kakku irtoaa valmiina kauniimmin vuoasta.

2. Sekoita pähkinät (osa hasselpähkinöistä voi olla kokonaisia tai halkaistuja) ja sulatettu voi. Levitä seos vuoan pohjalle tasaisesti. Ripottele kaneli päälle.

3. Laita kaikki liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 15 minuutiksi.

4. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita varovasti huoneenlämpöisen tuorejuuston, marmeladin ja sokerin kanssa. Kiehauta vesi ja sulata neljä liivakkoa nesteeseen koko ajan sekoittaen. Jäähdytä hetki ja sekoita hyvin kermaseokseen. Kaada massa pähkinäpohjan päälle.

5. Survo karpalot ja lisää sokeri. Jos haluat täytteestä kirpeämmäm, vähennä sokerin määrää tai vaihtoehtoisesti voit lisätä sitä.

6. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Yhdistä marjasurvoksen kanssa.

7. Sulata 4 liivakkoa kiehuvaan nesteeseen. Jäähdytä hetki ja sekoita marjamassaan. Kaada luumutäytteen päälle vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mieluiten yön yli.

8. Koristele jäisillä marjoilla, tomusokerilla tai suklaakoristeilla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.