noin 12 palaa

Taikina
150 g voita tai margariinia
1¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
1?2 dl suolattomia pistaasipähkinöitä
1 appelsiini
2 rkl sitruunamehua
1 muna
¾ dl sokeria
250 g ricottaa tai pienirakeista raejuustoa
250 g mascarponea tai muuta maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrutus
150?180 g tummaa suklaata
50 g voita

Pinnalle
pistaasipähkinöitä, marjoja tai hedelmiä

---


1. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit kuohkeaksi. Lisää muna ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita taikinaan jauhot ja leivinjauhe. Painele taikina jauhotuin käsin voideltuun (irtoreuna)vuoan pohjalle ja reunoille. Pienemmässä vuoassa (halkaisija 20 cm) saat paksumman tortun, isommassa (28 cm) piirakkamaisemman. Pistele pohjaan haarukalla muutama pisto ja nosta jääkaappiin.

2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi pähkinät. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori kulhoon. Purista mehu kuoriraasteen joukkoon ja lisää sitruunamehu, muna ja sokeri. Kumoa sekaan ricotta sekä mascarpone ja sekoita tasaiseksi massaksi.

3. Ripottele pähkinät torttupohjalle ja lusikoi täyte päälle. Nosta uunin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä 40?-55 minuuttia vuoan koosta riippuen, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä. Jäähdytä.

4. Leikkaa suklaa karkeaksi rouheeksi. Kuumenna puolet suklaasta rasvan kanssa kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon loput suklaasta. Jäähdytä hetki ja levitä tortun pinnalle.

5. Irrota torttu vuoasta ja koristele vasta vähän ennen tarjoilua. Jos maltat, anna makujen tasaantua viileässä seuraavaan päivään. 

Teksti Marita Suotausta, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.