Ohje 30 hlölle

7½ dl vettä
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1½ dl pähkinärouhetta
3 dl isoja spelttihiutaleita tai kaurahiutaleita
noin 11 dl vehnäjauhoja
1½ ps kuivahiivaa
1½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljy tai ruokaöljyä

Pinnalle
vettä tai öljyä voiteluun
kokonaisia saksanpähkinöitä

---


1. Kuumenna vesi hyvin kuumaksi. Lisää suola, hunaja, pähkinät ja speltti. Sekoittele, kunnes neste on 42-asteista (se tuntuu kuumalta käteen).

2. Lisää jauhot, joihin kuivahiiva on sekoitettu, ja alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa.

3. Kumoa taikina leivinpaperiarkin päälle. Taputtele taikina jauhotetuin käsin vähän pienemmäksi leiväksi kuin pelti on. Näin leivälle jää kohoamis- ja paistovaraa, eikä se tartu pellin reunoihin kiinni. Kohota liinan alla 15-20 minuuttia.

4. Voitele leipä vedellä tai öljyllä. Painele leivän päälle pähkinöitä.

5. Paista leipää 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä liinan alla ritilän päällä, jotta pohjan kosteus haihtuu. Leikkaa leivästä noin 5x5 sentin kokoisia neliöitä.

Vinkki! Pähkinärouheen voi jättää pois leivästä tai korvata esimerkiksi hakatuilla auringonkukansiemenillä. Leivän voi leipoa etukäteen ja pakastaa kahtena tai neljänä palana. Ota leipä sulamaan juhlapäivänä ja lämmitä nopeasti uunissa ennen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.