6 päärynää
5 dl puna- tai valkoviiniglögiä
1 dl vettä
1 dl sokeria

Täyte
2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl kermaa
2 ½ dl rouhittua mantelia
½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta
vuoan voiteluun voita tai pullomargariinia

---


Kuori päärynät. Mittaa glögi, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä päärynöitä 15-20 minuuttia välillä käännellen, kunnes ovat pehmeähköjä.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi. Lisää joukkoon voi ja kerma. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi ja nostele varovasti muiden aineiden joukkoon.

Lusikoi seos korkeahkoon, voideltuun uunivuokaan. Asettele päärynät vuokaan taikinan keskelle. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on kypsää.


Vinkit!
  
Päärynät voi keittää jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja säilyttää jääkaapissa.

Lapsille sopivan version voi tehdä keittämällä päärynät glögimehussa tai käyttämällä omenamehua.

Voit tehdä jokaiselle oman annoksen paistamalla päärynät noin 2 desilitran annosvuoissa (esimerkiksi uuninkestävissä kahvikupeissa).

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.