noin 1½ litraa keittoa

4 isoa keltaista paprikaa
1 pieni kurkku
½ keltasipuli
1-1½ yksikyntinen valkosipuli
½ patongin pehmeä sisus
9 dl vettä
2 –2½ kanaliemikuutiota
½ dl kuohukermaa
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Minttuöljy
½ ruukkua tuoretta minttua
3 rkl ruokaöljyä

---


1. Halkaise paprikat ja poista sisuksista siemenkodat.

2. Pane paprikanpuolikkaat ulkopinta ylöspäin uunipellille ja paahda 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pintaan ilmestyy mustia täpliä ja kuori kuplii. Nosta uunista ja sulje paprikanpuolikkaat muovipussiin hikoilemaan, näin kuori irtoaa paremmin.

3. Pane kattilaan kuoritut ja paloitellut kurkku, sipuli ja murskattu valkosipuli.

4. Ota paprikat pussista ja kuori ne. Pane paprikanpuolikkaat ja leivän sisus kattilaan. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

5. Lisää sekaan vesi ja kanaliemikuutiot ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes kurkkusose on pehmeää.

6. Lisää kerma ja suola. Soseuta vielä kertaalleen tasaiseksi. Maista ja mausta makusi mukaan pippurirouheella.

7. Valmista minttuöljy soseuttamalla mintunlehdet öljyn sekaan. Viimeistele keiton pinta öljyllä.

Teksti Marja Samuli, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.