noin 50 palaa

5 dl vettä
6 dl sämpyläjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 pss hiivaa
1 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa

Täyte
2 1/2 dl mozzarella-raastetta
1 tl paprikajauhetta
1 paprika
2 tl oreganoa

Päälle 
unikonsiemeniä
3 rkl oliiviöljyä

Koristeeksi
2 ruukkua tuoretta basilikaa
1 l oliiveja
400 g parmankinkkua tai ohuita kinkkuviipaleita 
cocktailtikkuja

---


1. Kuumenna neste 42-asteiseksi. Alusta joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu hiiva, suola ja öljy. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 20 minuuttia.

2. Kuutioi sillä välin paprika pieniksi kuutioiksi.

3. Levitä puolet nousseesta taikinasta uunipannun kokoiseksi levyksi, leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta, paprikajauhetta, paprika ja oreganoa. Kauli loppu taikina kansilevyksi täytteen päälle. Ummista reunat. Anna leivän levätä 25 minuuttia. Painele rystysillä muutamia kuoppia pintaan ja sivele oliiviöljyllä. Ripottele unikonsiemeniä koristeeksi.

4. Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Leivän voi pakastaa.

5. Leikkaa leipä  3x3 sentin paloiksi.

6.Koristele palat tuoreella basilikalla, oliiveilla ja kinkuilla. Paina koristeet leipäpaloihin cocktailtikuilla.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.