4–5 dl vehnäjauhoa
½–1 tl suolaa
6 rkl voisulaa tai
kirkastettua voita eli gheetä
2 dl vettä
(1 tl ajowan eli intiankuminan siemeniä)

---


1. Sekoita suola jauhoihin ja lisää vesi. Alusta huolella noin 10 minuuttia. Peitä taikina ja jätä sivuun 10 minuutiksi.

2. Jaa taikina 12 palaan ja pyöräytä palat palloiksi. Kauli palloista ohuita pyöreitä kiekkoja ja levitä kunkin kiekon pintaan voisulaa. Ripauta pinnalle jauhoja ja halutessasi kuminaa.
Kääri kiekot tiukalle rullalle ja kauli taas ohuiksi kiekoiksi.

3. Paista kuumalla, kuivalla paistinpannulla hetki, kunnes pinta on saanut kaunista paistoväriä. Käännä ja sipaise paistuneelle pinnalle voisulaa. Käännä vielä kerran ja levitä nyt päällä olevalle pinnalle voisulaa. Käännä taas ja anna kypsyä vielä hetki.

4. Tarjoa leivät salaatin kanssa.

Teksti Marja Samuli

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.