Kerma, ranskankerma, homejuusto ja parsa luovat yhdessä mahtavan maistuvan piirakan.

6-8 palaa

Pohja
150 g voita tai margariinia
1 dl juustoraastetta
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ dl kylmää vettä

Täyte
400 g parsakaalin kukintoja
1 iso sipuli

Kermaseos
2 dl kermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
3 munaa
200 g sinihomejuustoa
2-3 tl kuivattua basilikaa tai timjamia
½ tl rouhittua mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
(1-2 dl emmentalraastetta)

--

 

1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Painele sen jälkeen voidellun, 26-senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Kiehauta parsakaalin kukintoja pari minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Huuhtele jääkylmän veden alla ja valuta hyvin siivilässä.

3. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kevyesti öljyssä. Levitä sipulit ja parsakaalin kukinnot vuoan pohjalle.

4. Sekoita kermaseoksen aineet keskenään, myös sinihomejuusto. Kaada vuokaan kaalien päälle. Ripottele vielä pinnalle juustoraastetta halutessasi.

5. Paista piirakkaa ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia. Nosta vuoka sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista noin 20 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin ruskea. Anna vetäytyä 15 minuuttia paistamisen jälkeen.

Vinkki! Voit käyttää taikinana myös valmista pakastepiirakkataikinaa. Myös kukkakaalin kukinnot sopivat piirakkaan.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.