Neljälle

1 nippu (500 g ) vaaleaa parsaa
1 iso (noin 75 g) salottisipuli
nokare voita tai margariinia kuullottamiseen
8 dl hyvää kanalientä
2 dl hyvää valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
1 ½ rkl hienoksi silputtua kirveliä
1 rkl ohrakasta
maun mukaan mustapippuria

---

1. Poista parsojen kova tyviosa napsauttamalla se katki ja kuori parsat. Palottele varret pienemmiksi paloiksi. Kuullota kattilan pohjalla voisulassa silputtu salottisipuli ja lisää parsapalat, kanaliemi ja viini. Keitä hiljalleen kannen alla, kunnes parsapalat ovat kunnolla kypsiä eli noin 15 minuuttia.

2. Soseuta keitto ensin sauvasekoittimella tasaiseksi ja kumoa se sitten tiheää siivilään kulhon päälle. Paseeraa eli painele keitto siivilän läpi kulhoon isoa lusikkaa apuna käyttäen.
Pane keittopohja takaisin kattilaan ja lisää kerma sekä silputtu kirveli. Ota erikseen noin 1 dl keittopohjaa ja sekoita siihen ohrajauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää ohrajauhoseos ohuena nauhana keiton sekaan koko ajan keittoa sekoittaen.

3. Anna keiton kiehua 3–4 minuuttia, kunnes se saostuu. Maista ja mausta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoa heti rapean leivän kanssa.

Teksti Marja Samuli, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.