10-12 annosta

3 valkuaista
4 dl sokeria
1 dl kiehuvan kuumaa vettä
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa

Pinnalle
4-6 kiiviä
4 dl vaahtoutuvaa kermaa

---


1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä leivinpaperi pellille.

2. Kaada valkuaiset, sokeri, vaniljasokeri ja viinietikka puhtaaseen, kuivaan kulhoon ja ala vatkata seosta yleiskoneella tai sähkövatkaimella.

3. Lisää vesi vähitellen, koko ajan vatkaten. Jatka vaahdottamista, kunnes vaahto on sitkeää, tiukkaa ja pysyvää. Tähän kuluu aikaa 10-15 minuuttia. 

4. Lusikoi vaahto leivinpaperille ja levitä se huolimattomasti halkaisijaltaan noin 25 cm:n kokoiseksi pyöreäksi kakuksi. Nosta pelti uuniin, sulje luukku ja sammuta uuni. Jätä marenkikakku uuniin vähintään 8 tunniksi, mieluiten yön yli.

5. Irrota kakku varovasti paperista ja laita tarjoiluastiaan. Kuori kiivit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

6. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja kaavi se kakun keskelle vasta juuri ennen tarjoilua. Levitä kiivit kermalle ja nosta kakku tarjolle.

Vinkki! Voitele leivinpaperi ennen kuin lusikoit vaahdon siihen. Hauras marenkikakku irtoaa paremmin. Kiivien tilalla voit käyttää vaikka mansikoita tai mustikoita.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.