6-8 hengelle

5 dl vettä
3-4 rkl siirappia
2-3 tl suolaa
50 g hiivaa
2 dl auringonkukansiemeniä
noin 11 dl Sunnuntai kaurainen sämpyläjauhoja
1 dl oliiviöljyä

Pinnalle
(suolakiteitä)
oliiveja
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

---


1. Liuota siirappi, suola ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siemenet ja jauhoja vähitellen koko ajan taikinaa vaivaten.

2. Lisää loppuvaiheessa öljy ja sen verran jauhoja, että taikina on vielä hyvin pehmeää. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

3. Painele taikina jauhotetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi leiväksi. Kohota vielä liinan alla 20 minuuttia.

4. Voitele leipä vedellä. Ripottele pinnalle halutessasi suolakiteitä. Painele oliivit ja tomaatit leivän pintaan. Koristele tuoreella rosmariinilla.

5. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.