1 kg jauhoisia perunoita 
1 sipuli nokare voita
3 dl vettä
1 dl kuohukermaa
200 g vuohenjuustoa
2 rkl kapriksia
mustapippuria
(suolaa)

 

Kuori ja kuutioi perunat reiluiksi paloiksi. Kuullota hienonnettu sipuli kasarissa. Lisää perunat ja hetken päästä vesi ja kerma. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

 

Lisää lopussa joukkoon paloiteltu vuohenjuusto, kaprikset ja mustapippuri. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. 

Vinkki! Höystö maistuu upealta lampaankyljysten ja valmiin savulampaan kanssa.

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.