4-5 annosta

3 liivatelehteä
3 dl piimää
½ dl sokeria
2 rkl hunajaa
1 vaniljatangon sisus
100 g valkosuklaata
3 rkl sitruunan mehua

Vadelmakastike
200 g vadelmia
½ dl sokeria
½ dl vettä

Pinnalle
jäisiä vadelmia ja tomusokeria

----


1. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 10 minuutiksi. Sekoita piimä, sokeri ja hunaja pinnoitetussa kattilassa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet piimän joukkoon.

2. Kiehauta seos. Nosta kattila levyltä ja paloittele suklaa joukkoon. Jäähdytä vähän.

3. Purista liivatelehdet vedestä. Kuumenna sitruunan mehu ja sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Kaada sitruuna-liivateseos nauhana piimä-suklaaseen.

4. Lusikoi jälkiruoka laseihin tai pieniin annosvuokiin. Anna hyytyä kylmässä 4 tuntia.

5. Valmista kastike. Mittaa ainekset kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Siivilöi siemenet pois halutessasi. Jäähdytä. Koristele pannacotat jäisillä vadelmilla. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoile vadelmakastikkeen kanssa.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.