6 annosta

4 dl raparperia
1 rkl vanilliinisokeria
2 munaa
1 keltuainen
½ dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
½ tl kardemummaa
4 dl täysmaitoa
3 rkl maissi- tai perunatärkkelystä

Vuokien voiteluun
2 rkl voita

---


1. Leikkaa raparperit kuutioiksi. Pehmennä raparpereja mikrossa täydellä teholla pari minuuttia, kunnes ne hieman pehmenevät. Painele talouspaperilla ylimääräiset nesteet pois. Ripottele joukkoon vanilliinisokeria.

2. Nostele raparperit pienien, (tilavuus noin 1 ½  dl) voideltujen paistosvuokien pohjalle.

3. Vatkaa munat, keltuainen, sokeri, mantelijauhe ja kardemumma kulhossa kevyeksi vaahdoksi. 

4. Sekoita maissi- tai perunatärkkelys maitoon. Kaada se munasokeriseoksen joukkoon. Kaada vanukasmassa vuokiin.

5. Paista 150-asteisen uunin alatasolla 35-45 minuuttia, kunnes paistos on hyytynyt. Anna jäähtyä. Ripottele pinnalle tomusokeria.

Vinkki! Paistoksen voi valmistaa myös isossa piirakkavuoassa.

Teksti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.