Pohja
200 g minttu-Domino-keksejä
75-100 g voita

Raparperisose
1 kg raparperinvarsia
3 dl sokeria

Täyte
5 liivatelehteä
5 dl raparperisosetta
2 prk (á 2 dl) vispikermaa
1 dl sokeria
1 prk (250 g) mascarponejuustoa
2-3 tl vaniljasokeria

Päälle
1 liivatelehti
3 dl raparperisosetta

---


1. Leikkaa raparperinvarret paloiksi. Kuumenna paloja ja sokeria hiljakseen kattilassa, kunnes seos muuttuu soseeksi. Ota erilliseen astiaan 3 desiä sosetta.

2. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.

3. Murskaa keksit ja kaada voisula sekaan. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

4. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen, kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.  Kuumenna raparperisose (paitsi se 3 desiä) ja liuota valutetut liivakot soseeseen. Jäähdytä lähes kylmäksi.

5. Vaahdota kerma ja sokeri. Sekoita lopuksi joukkoon pehmeä mascarpone.

6. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Kaada vuokaan ja peitä vuoka kelmulla. Hyydytä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli.

7. Liuota päällisen liivatelehteä kylmässä vedessä 10 minuuttia.

8. Kuumenna loppu raparperisose ja sulata liivatelehti sekaan. Jäähdytä 10 minuuttia. Kaada sose kakun päälle ja anna hyytyä viileässä.

9. Irrota kakku varovasti ohutteräisen veitsen avulla vuoasta. Siirrä varovasti tarjoiluvadille. Koristele reuna haluamallasi nauhalla.

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.