6 hengelle

1 ½ dl risottoriisiä (Arborio)
2 l maitoa
¼ tl kanelia
¼ tl suolaa
1½ dl sokeria
1 vaniljatanko
2 keltuaista
1 ½ dl kermaa
(1 tl vaniljaesanssia)

Tarjoiluun
kinuskikastiketta
kermavaahtoa

---


1. Sekoita riisi, maito, kaneli, suola ja sokeri isossa kattilassa. Tee viilto vaniljatankoon ja lisää se seokseen kokonaisena. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Alenna lieden lämpöä ja keitä hiljalleen 45 minuuttia välillä sekoittaen. Seos on tässä vaiheessa löysää.

2. Sekoita keltuaiset ja kerma erillisessä kulhossa. Kaada seos riisin joukkoon kattilaan.
Sekoita seosta kattilassa pienellä lämmöllä 2-3 minuuttia, kunnes vanukas on kiiltävää. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon halutessasi vaniljaesanssia. Nosta vaniljatanko pois vanukkaasta.

3. Jäähdytä vanukas jääkaapissa. Lusikoi se tarjoiluastioihin ja annostele kinuskikastikeraidat muutaman vanukaskerroksen väliin. Koristele kermavaahdolla.

Teksti Tiina Rinkinen, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.